Video-conferinţa GUAM: „Cooperarea regională în domeniul nanotehnologiilor şi nanomaterialelor”
În data de 9 septembrie 2011 în incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, la iniţiativa înaltului for ştiinţific din Republica Moldova, a avut loc prima video-conferinţă tematică organizată în cadrul Grupului de Lucru GUAM în domeniul culturii, științei şi educaţie. Conferinţa, prezidată de dr. hab. prof. Ion Guceac, secretar ştiinţific general al AŞM, intitulată „Cooperarea regională în domeniul nanotehnologiilor şi nanomaterialelor”, a reunit în premieră – în cadrul discuţiilor on-line – experţi în domeniul nanotehnologiilor din Georgia, Azerbaidjan, Republica Moldova şi reprezentanţi ai secretariatului GUAM din Kiev (Ucraina).
Participanţii la acest eveniment au efectuat un schimb util de informaţie cu privire la principalele direcţii naţionale de cercetare în domeniul nanotehnologiilor şi nanomaterialelor şi s-au expus cu privire la dinamica pozitivă şi tematica specifică a participării echipelor de cercetare în programele europene de cercetare, inclusiv în Programul Cadru 7 al Uniunii Europene (PC7). Ţinînd cont de rezultatele remarcabile a grupurilor de cercetare din ţările membre GUAM, pe plan naţional şi mondial, s-a evidenţiat necesitatea de a aprofunda cooperarea în acest domeniu la nivel multilateral în cadrul GUAM ca premisă pentru edificarea parteneriatelor de cercetare ce va facilita elaborarea propunerilor comune de proiecte în domeniul vizat pentru apelurile de concurs ale PC7.
În acest context, pentru aprofundarea cooperării regionale au fost sugerate mai multe idei utile, printre care dorim să remarcăm: organizarea unor seminare / conferinţe / mese rotunde la Chişinău, Tbilisi, Baku şi Kiev cu prezentarea unor comunicări ştiinţifice; edificarea unui centru virtual de nanotehnolgii GUAM care ar facilita valorificarea comună a infrastructurii de cercetare existentă în ţările membre; realizarea schimbului de publicaţii ştiinţifice pentru înlesnirea circulaţiei ideilor şi a diseminării rezultatelor ştiinţifice şi nu în ultimul rînd dezvoltarea unei cooperări ştiinţifice aprofundate cu Japonia, lider mondial în domeniul nanotehnologiilor şi nanomaterialelor.
Informaţie pregătită de Vitalie Varzari
Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională a AŞM