Informaţie detaliată OCEMN

I. Istoricul si obiectivele cooperarii

Initiativa Cooperarea Economica a Marii Negre (CEMN) a fost lansata oficial, for sale prin semnarea Declaratiei de la Istanbul, impotent la 25 iunie 1992.

Fondatorii OCEMN sunt unsprezece state: cinci tari balcanice (Albania, anesthetist Bulgaria, Grecia, Romania, Turcia), trei tari riverane (Moldova, Rusia, Ucraina) si trei tari caucaziene (Armenia, Azerbaidjan si Georgia).

Regiunea cuprinsa in cadrul organizatiei acopera o suprafata ce se intinde de la Marea Adriatica la Oceanul Pacific, si care, pe langa Marea Neagra, este scaldata de alte sapte mari: Marea Azov, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Caspica, Marea lonica, Marea Adriatica si Marea Mediterana.

Importanta regiunii este data de resursele umane si naturale, de potentialul surselor de energie, in special petrol si gaz si de amplasarea pe trasee de tranzit semnificative din punct de vedere strategic.

Evolutia cooperarii economice injurul Marii Negre poate fi impartita in trei etape:

a) prima, de formare, lipsita de rezultate si fara o organizare clara, a durat pana la intalnirea de la Bucuresti, din anul 1995, cand ministrii de externe au adoptat un "Plan de actiune" care a dus la consolidarea mecanismelor de cooperare;
b) in cea de a doua, s-a introdus sistemul Troicii ministeriale, a inceput finantarea comuna a Secretariatului International Permanent (PERMIS) de la Istanbul, s-au intensificat reuniunile la toate nivelele si s-a semnat "Carta CEMN", la Yalta, la 5 iunie 1998;
c) dupa semnarea Cartei, CEMN si-a asumat toate caracteristicile unei organizatii internationale regionale si a imbracat o forma institutionalizata, cu o larga varietate de structuri de cooperare si un mare numar de organisme abilitate sa adopte documente cu valenta internationala. La 30 aprilie 1999, cu ocazia Reuniunii ministrilor afacerilor externe ai tarilor membre CEMN de la Tbilisi, a luat fiinta efectiv Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre, ca urmare a depunerii instrumentelor de ratificare de catre 10 state membre, printre care si Romania.

OCEMN a devenit, de la acea data, o structura regionala de cooperare economica. 

OCEMN a dobandit statutul de observator la ONU incepand cu 8 octombrie 1999, urmare adoptarii Rezolutiei A/54/5.

Cele doua documente adoptate la Istanbul la 25 iunie 1992, "Declaration on Black Sea Economic Cooperation" si "Bosphorus Statement" indica, printre principalele obiective ale OCEMN, accelerarea dezvoltarii economice si sociale a statelor membre in perspectiva integrarii lor in Uniunea Europeans, prin intensificarea cooperarii multilateral si folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografica si  complementaritatea economiilor nationale. In mod intentionat, a fost evitata includerea altor obiective importante, cum ar fi aspectele pur politice si de securitate.

La 25 iunie 2002, la Istanbul, sefii de stat si de guvern din regiunea Marii Negre au marcat, in cadrul unei reuniuni extraordinare, aniversarea a zece ani de la crearea Cooperarii Economice a Marii Negre. Summit-ul aniversar OCEMN a oferit posibilitatea evocarii realizarilor Organizatiei in cei 10 ani care au trecut de la lansarea procesului de cooperare in zona Marii Negre, precum si a semnarii "Declaratiei Deceniale" prin care se marcheaza trecerea organizatiei intr-o noua etapa de evolutie si in care sunt creionate domeniile viitoare de actiune, cum ar fi cele legate de securitatea si stabilitatea regionala, cooperarea cu Uniunea Europeana, colaborarea cu alte initiative si structuri regionale.

 

II. Organizare si structuri institutionale

State membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, Romania, Federatia Rusa, Turcia si Ucraina, Serbia.

Observatori: Austria, Egipt, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Tunisia, Franta, Germania si Conferinta Cartei Energiei, SUA, Comisia Europeana.

Alte organizatii si institutii internationale: Uniunea Europeana, OSCE, Consiliul Europei, CEE/ONU, ONUDI, BERD, BEI, Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO) si FAO sprijina activitatile OCEMN. 

Intalniri periodice ale sefilor de stat sau de guvern:

  • Istanbul - 25 iunie 1992;
  • Bucuresti - 30 iunie 1995;
  • Moscova - 25 octombrie 1996;
  • Yalta-5 iunie 1998;
  • Yalta - 10-11 septembrie 1999, reuniunea extraordinara pe tema "Cooperarea Marea Baltica - Marea Neagra";
  • Istanbul - 17 noiembrie 1999;
  • Istanbul - 25 iunie 2007.

Consiliul Ministrilor Afacerilor Externe

Forul de decizie al OCEMN este Consiliul Ministrilor Afacerilor Externe (Consiliul ministerial) care se intruneste semestrial in tara care detine Presedintia in exercitiu.

La reuniunile ministrilor de externe, deciziile se adopta prin consens pentru primirea unor noi membri, acordarea statutului de observator, crearea de noi mecanisme sau modificarea structurii acestora, adoptarea sau modificarea regulilor de procedura si a regulamentelor fmanciare.

Pentru alte decizii este nevoie de o majoritate de 2/3 din voturile exprimate.

Comitetului Inaltilor Functionari (CIF) din ministerele de externe ale statelor membre, in cadrul caruia sunt analizate principalele probleme ale organizatiei si se formuleaza propuneri inaintate Consiliului ministerial. Reuniunile CIF pot fi:

  • Ordinare - in perioada premergatoare reuniunilor Consiliului ministerial, fund destinate pregatirii acestora;
  • Extraordinare - care pot fi convocate de Presedintia in exercitiu.

Grupurile de lucru, la care se adauga intalniri ale grupurilor de lucru ad-hoc si ale expertilor acopera urmatoarele domenii:

  1. energie;
  2. turism;
  3. stiinta si tehnologie;
  4. ocrotirea sanatatii si farmaceutica;
  5. retele de transport;
  6. retele electrice;
  7. promovarea si protejarea investitiilor;
  8. cooperare industrials si comerciala;
  9. finante si banci;
  10. schimb de date statistice si informatii economice;
  11. agricultural si industrie alimentara;
  12. mediu.

Secretariatul International Permanent (PERMIS), cu sediul la Istanbul.

De la 1 noiembrie 2003, structura PERMIS cuprinde:

  1. Secretar General;
  2. Prim Secretar General Adjunct;
  3. Secretar General Adjunct
  4. Coordonator de proiecte;
  5. Consilier juridic;
  6. 4 posturi de director executiv.

III.  Organisme inrudite (Related Bodies)

  1. Adunarea Parlamentara a OCEMN (PABSEC)
  2. Consiliul OCEMN al oamenilor de afaceri
  3. Centrul International de Studii la Marea Neagra
  4. Banca pentru Comert §i Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB)
  5. Centrul Coordonator al OCEMN privind schimbul de date statistice si informatii economice

IV.  Centre afiliate (Affliliated Centers):

  1. Centrul regional pentru energie
  2. Centrul de coordonare a datelor statistice
  3. Centrul pentru intreprinderi mici si mijlocii

V. Proiecte si actiuni prioritare

Prin decizia Consiliului ministerial de la Tirana, la 25 octombrie 2002 a fost constituit Fondul de Dezvoltare a Proiectelor (FDP), iar in perioada 14-15 iulie 2003, a avut loc la Istanbul, o reuniune preliminara de constituire a Comitetului Director a FDP (PDF Steering Committee).

Dupa definirea unor domenii prioritare de cooperare, OCEMN se orienteaza catre proiecte de dezvoltare regionala, intre care mai importante sunt:

a)      Interconectarea retelelor electrice si conectarea lor la sistemele din vestul Europei;

b)      dezvoltarea infrastructurilor de transport, prin prelungirea catre Est a marilor magistrale europene;

c)      construirea unor conducte pentru transportul petrolului si gazelor naturale;

d)      modernizarea si interconectarea sistemelor de comunicatii (aflate in executie) etc.

 

PDF

In cadrul OCEMN in 2002 a fost constituit Fondul de Dezvoltare a Proiectelor (PDF) si Comitetului Director al acestuia. Scopul crearii Fondului respectiv a fost facilitarea elaborarii si promovarii proiectelor de importanta regionala inalta, care corespund scopurilor si prioritatilor OCEMN, fiind lansate sub auspiciul Grupurilor de Lucru sectoriale ale Organizatiei.

PDF este constituit din contributiile voluntare (cel putin in suma de 30 000 dolari SUA) ale statelor membre ale Organizatiei, Bancii pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB), organele afiliate ale OCEMN, observatorii si statele terte.

La 18 octombrie 2007 Republica Moldova a achitat contributia voluntara in PDF, fapt care a acordat statului nostra dreptul de vot in Comitetul Director al PDF.

Finantarea de catre PDF este efectuata in forma de grant, iar costul proiectului poate fi acoperit atit total, cit si partial. Totodata, mentionam ca una din conditiile inaintarii proiectelor pentru finantare la PDF este participarea a eel putin trei state si valoarea fiecarai proiect nu poate depasi suma de 15 000 dolari SUA.

In acest sens, la 28 septembrie 2007, la Istanbul (Republica Turcia), a avut loc Reuniunea Comitetului Director al PDF, in cadrul careia Inaltii Functionari ai OCEMN au adoptat decizia privind finantarea a trei proiecte din cele sase care au fost propuse. Este important de mentionat ca printre proiectele aprobate spre finantare este si proiectul "Fatty Liver incidence on mini dairy cow farms in Serbia, Romania and Republic of Moldova". Proiectul respectiv a fost inaintat de Serbia, Romania si Republica Moldova. Comitetul Director a decis alocarea sumei de 15, 000 dolari SUA pentru implementarea proiectului respectiv.

Academia de Stiinte a Moldovei a initiat pregatirea propunerilor de proiecte in domeniul energeticii (privind problema tranzitarii), in domeniul socioecopolisurilor, ecologiei si geografiei, toate avind o sporita importanta economica regionala.

Find us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Linkedin
Subscribe to our RSS
Contact Us