Oportunităţi de finanţare oferite în cadrul iniţiativelor regionale la Marea Neagră

La 23 octombrie 2008, prostate la Tirana (Albania) a avut loc reuniunea Consiliului Mini?trilor Afacerilor Externe (CMAE) a statelor membre ale Organiza?iei Cooper?rii Economice la Marea Neagr? (OCEMN).

În cadrul CMAE a fost adoptat Manualul Opera?ional al Fondului de Dezvoltare a Proiectelor OCEMN precum ?i Regulile de Procedur? ale Fondului Elen pentru Dezvoltare.

Scopul central al Fondului de Dezvoltare a Proiectelor OCEMN este de a facilita elaborarea şi promovarea proiectelor ce vizează cooperarea regională şi dezvoltarea economiei în regiunea OCEMN. Finanţarea va fi oferită în formă de granturi. Obiectivul este de a finanţa orice tip de acţiuni (studiu, concept, activităţi demonstrative, business plan etc.) care vor duce la etapa unui studiu de pre-fezabilitate. Operaţiunile finanţate trebuie sa fie executate anterior implementării proiectului propriu-zis. Trebuie sa mai menţionăm că proiectele care au un caracter pur ştiinţific sau un scop academic şi nu au o componentă economică clară şi un plan fezabil de comercializare a rezultatelor nu vor fi finanţate. Astfel, Fondul poate acoperi costurile proiectelor parţial sau total. Pe de altă parte, cei ce aplică pentru finanţare din Fond trebuie să dispună de surse suplimentare sau proprii de finanţare a unor activităţi care nu vor fi finanţate de Fond. Domeniile de finanţare sunt acelea stabilite de Agenda OCEMN şi specificate în Planurile de Acţiune şi deciziile Grupurilor de Lucru OCEMN.

Fondul Elen pentru Dezvoltare este un instrument financiar care are drept scop central sprijinirea eforturilor OCEMN de a aprofunda cooperarea regională între statele membre. Finanţarea disponibilă prin Fondului Elen va fi oferită în formă de granturi a cel puţin 50.000 Euro fiecare. Propunerile eligibile spre finanţare trebuie să vizeze în principal: proiecte mici de infrastructură, reţele şi capacităţi de organizare (capacity building) care promovează inovarea şi dezvoltarea regională. Fondul va acoperi nu mai mult de 80% din totalul costurilor eligibile. Solicitantul finanţării trebuie să contribuie la finanţarea proiectului din sume proprii sau prin co-finanţare din surse terţe.

Savanţii ce sunt interesaţi de oportunităţile ce oferă Fondul de Dezvoltare a Proiectelor OCEMN şi Fondului Elen pentru Dezvoltare pot solicitata informaţii suplimentare de la Direcţia Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională, persoana de contact Vitalie Varzari, 542950, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Find us on Facebook
Follow us on Twitter
Follow us on Linkedin
Subscribe to our RSS
Contact Us